ASUS MALAYSIA : ROG STRIX 650W & 750W 80+ GOLD POWER SUPPLY.

Power Supply Unit (PSU) merupakan komponen penting bagi sebuah komputer. Penggunaan power supply yang berkualiti tinggi serta mempunyai pengiktirafan 80+ adalah sangat penting bagi memastikan komputer kita berfungsi dengan cemerlang.

Pada Computex 2019 yang lepas, Asus telah mengumumkan barisan power supply unit mereka yang terbaru iaitu ROG STRIX 650W & 750W 80+ GOLD selepas sambutan yang menggalakkan bagi model pertama mereka iaitu ROG Thor. 

#1 Design & Styling

Asus kali ini mengekalkan design yang ‘stealth’ dimana tulisan atau pattern Strix itu nampak gah dan classy. Berbanding ROG Thor yang mempunyai panel screen ditepi Power supply itu sendiri yang memaparkan wattage yang sedang digunkan oleh pengguna.

#2 Features

Antara features yang sangat penting untuk sesebuah power supply adalah, 80+ certification yang mana ROG STRIX 650W & 750W mempunyai 80+ Gold certification serta 10 tahun warranti, korang tak perlu pening kepala kalau power supply ni rosak, boleh claim warranti.

Selain itu, power supply ROG STRIX ini mengekalkan penggunaan japanse capacitor yang memang diyakini mampu untuk menahan workload pada capacitor itu. Tambahan pula, Asus menggunakan teknologi Axial-Tech fan yang mana digunakan pada model high end grafik kad RTX. Axial Tech fan ini bersifat senyap dan dikatakan mampu menolak 21% angin berbanding kipas dari pesaing mereka

Mesti korang tertanya-tanya kan apa maksud 80+ efficiency. Ok jom kita tengok pada 80+ GOLD. Apabila power supply dibawah 20% load, power supply itu membazirkan kurang daripada 13% tenaga yang mereka tarik sebagai haba. Pada 50% load pula, pembaziran itu menurun kepada 10% sahaja manakala pada 100% load, toleransi pembaziran tenaga dalam bentuk haba menaik semula ke 13%

Buat masa ni, Asus Malaysia masih belum mengumumkan bilakan tarikh pelancaran power supply ini. Min harap harga yang ditawarkan nanti sangat competitive dan berbaloi-baloi!

OK gais, kalau korang suka article pasal hardware PC ni korang kena share ya. Thanks and ciao~


See Also: Steam Summer Sale Live Sekarang!!! Awesome!!!, Perkara Penting Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Monitor Untuk Gaming, ILLEGEAR ROGUE : Laptop Power On-The-Go!, Monster Hunter Movie Leaked Preview!? Cool!!, Elon Musk Taknak Kreditkan Fan Artist Untuk Karya Nier: Automata

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

& tak lupa jugak jangan lupa follow Racun Studio!

Facebook Racun Studio (https://www.facebook.com/racunstudio/)

Instagram Racun Studio (https://www.instagram.com/racun.studio/)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam




[ivory-search id="9662" title="Default Search Form"]

Laman Social Kami

Komen Terkini

%d bloggers like this: