Adventure

AR Game Baru Sempena Ulang Tahun Ke 10 Minecraft??

racun-tech-minecraft-ar-announced

Walaupun Teaser Dia Pelik Tapi Minecraft Augmented Reality Baru Ni Macam Menjanjikan Potensi Besar

racun-tech-minecraft-augmented-reality-ar-microsoft-build-smartphone

Adakah korang pernah dengar tentang AR? Bukan VR iaitu Virtual Reality tapi ni adalah AR iaitu Augmented Reality. So Augmented Reality ni adalah di mana bila dunia digital dipaparkan ke dunia realiti tapi melalui penggunaan handphone atau camera. Technology Augmented Reality ni masih baru-baru lagi tapi semakin meningkat technology manusia, semakin maju jugak AR ni nanti. Tapi baru-baru ni Microsoft ada buat sesuatu benda baru dengan technology Augmented Reality ni. 

Microsoft kini telah membuat sesuatu baru dengan technology Augmented Reality iaitu membuat game AR untuk Minecraft. Game Minecraft ni akan ada sebagai apps untuk penggunaan harian korang di mobile phone korang nanti. Boleh kata macam korang main Pokemon Go jugak lah dengan apps Minecraft AR ni. Setakat ni tiada apa-apa berita tentang macam mana gameplay mechanic Minecraft Augmented Reality ni tapi dikatakan pada 17 May akan ada reveal tentang game ni. Di bawah ni korang boleh tengok teaser trailer nya.

First Look Minecraft AR??

So, seperti yang korang tengok, dalam penggunaan AR tu, ada villager dan haiwan daripada game famous Minecraft tu. E-jam tau yang teaser ni pelik sikit tapi apakan daya, yang penting dia bagi first look kepada technology AR Minecraft ni. Nampaknya apa yang ada dalam dunia Minecraft akan pindah ke dunia kita lah dengan game terbaru Microsoft ni. Mungkin kita boleh expect kemunculan Ender’s Dragon atau Creeper kat tengah jalan ke nanti kan?

Apa-apa pun teaser ni dikeluarkan kebetulan sama dengan Microsoft Build conference yang berlangsung pada 6-8 May. Sebelum ni Microsoft pernah buat demo dengan menggabungkan augmented dan realiti yang bercampur sebelum ni. Kita mungkin akan dapat tengok kegunaan technology Augmented Reality pada tahap yang baru gais. Tak lama lagi rasanya dunia kita penuh lah dengan Holo Lens atau VR dan jugak orang bermain AR. Apa-apa pun reveal Minecraft baru ni akan diadakan pada 17 May bersamaan dengan ulang tahun ke 10 Minecraft nanti okay gais!

Keep it classy, stay safe dan selamat berpuasa. Ciao~ 

P/s: Polygon

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam

Join the conversation

Request a call

TOP

Search racuntech.com

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist!