Racuntech Penang is currently close due to renovation until 1st September 2021. Dismiss
Tips
Posted in

Camne nak tahu processor intel mane yang latest?

Posted in

Orait. bende ni nampak mudahkan tapi ada lagi di antara kita yang kompius.

Biase orang akan slalu ingat i5 latest, i3 yang lame. Tak!!!! die bukan camtu!!!!!!!

setiap generasi mesti akan keluar i3,i5,i7. Camne nak tahu processor tu latest atau tak ialah melalui:

  1. Google
  2. Kalau x sempat nak google boleh tengok nombor belakang i3/i5/i7. Macam bawah ni.

 

 

Haaaa so nombor yang tengah-tengah ni menentukan processor tu latest ke tak, macam yang first tu, 8100, 8th generation adelah paling latest. 7th generation adelah keluaran tahun 2017, yang last sekali tu 3rd generation keluaran tahun 2012.

So tak bermakna yang i7 tu yang paling latest and i3 yang paling lame eh. Abam harap kite boleh tukar mindset kite pasni. hehe

Jangan lupe share kat kawan korang!

Join the conversation

Request a call

TOP

SHOPPING BAG 0

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.