There is no delivery to Tawau, Kunak and Semporna. Temporary suspension by courier service. Dismiss
Gaming

Kenapa Korang Patut Upgrade Daripada 1050 Ti Ke 1660 Ti



Okay guys, so kenapa korang patut upgrade daripada GPU Geforce GTX 1050 Ti kepada GPU Geforce GTX 1660 Ti? Haa meh sini E-jam cerita secara detail kenapa korang patut upgrade kepada 1660 Ti.

So first of all, performance GTX 1660 Ti ni lagi better daripada 1050 Ti daripada semua aspek. Bukan tu je, kalau korang nak tau, 1660 Ti ni sebenarnya, performancenya hampir sama dengan GTX 1070. So senang cerita, korang tengok lah perbezaan daripada segi performance 1660 Ti dan 1050 Ti:

GTX 1660 Ti

  • Stream processors (CUDA cores): 1536
  • ROPs: 48
  • Tensor cores: N/A
  • RT cores: N/A
  • Core clock: 1800MHz
  • Boost clock: 1770MHz
  • Memory: 6GB GDDR6 at 12Gbps
  • Memory interface: 192-bit
  • Memory bandwidth: 288GB/s
  • Single-precision performance: 5.4TFLOPs
  • Architecture: Turing

GTX 1050 Ti

  • Stream processors (CUDA cores): 768
  • ROPs: 32
  • Tensor cores: N/A
  • RT cores: N/A
  • Base clock: 1290MHz
  • Boost clock: 1392MHz
  • Memory: 4GB GDDR5 at 7 Gbps
  • Memory interface: 128-bit
  • Memory bandwidth: 112GB/s
  • Single-precision performance: 2.14TFLOPs

See? E-jam tau yang kalau prestasi GPU, memang 1660 Ti yang menang dari segi harga dan lagi power daripada 1060 dan 1050 Ti, dan 1050 Ti pulak lagi murah tapi serious E-jam cakap, lagi berbaloi kalau korang simpan duit 1660 Ti jugak lebih power daripada GTX 1060 tau so untuk main game, ni memang sesuai beb dengan performance padu macam ni, korang boleh main game-game baru seperti Apex Legends, Fortnite, PUBG PC , dan sebagainya. Walaupun harga Geforce GTX 1660 Ti adalah RM 1339, mahal-mahal pun tetap berbaloi sebab korang takyah risau kalau performance GPU ni akan berkekalan lama atau tidak sebab memang sudah pasti akan kekal lama beb.

Oh lupa, GTX 1660 Ti ni jugak sudah optimized untuk menggunakan OBS tau so kalau korang yang nak stream, ni lah GPU yang korang tercari-cari tu (selain RTX lah huhu). GTX 1660 Ti ni jugak adalah dibuat menggunakan design  Turing micro architecture yang di mana ia menggabungkan beberapa jenis specialized processor cores, tapi tanpa Ray Tracing (RT) dan Tensor Cores. Ha ni, ada benda special tau pasal 1660 Ti ni iaitu GPU ni menggunakan alternate spinning untuk fan dia. Kenapa alternate spinning? Supaya boleh mengelakkan pergolakan aliran udara dalam GPU so takda lah panas nanti. GPU ni jugak ada 3 display port dan 1 HDMI port tau jangan main-main.

FPS untuk GPU 1660 Ti ni jugak akan capai dalam purata 60 fps untuk game-game yang baru dalam setting ultra tau bukan low ke apa. Game yang telah buat test untuk GPU ni adalah PUBG, Apex Legends, dan Fortnite. Bukan untuk main game je tau, kalau korang adalah seorang video editor, 1660 Ti juga adalah untuk korang yang kaki edit video hehe. Tapi serious E-jam cakap, walaupun 1660 Ti yang power ni masih tak mampu menandingi series RTX, tapi GPU Geforce GTX 1660 Ti ni tetap dikira upgrade kaw-kaw dalam GTX series. Ingat gais, walaupun harga mahal, asalkan performance tu yang perform kaw-kaw hehe. So, dah tau kan kenapa E-jam kata better tukar ke 1660 Ti? Tak caya lagi? Takpe, korang tengok video ni dulu.

Haa, kalau korang nakkan GPU yang power lagi menawan ni, apa lagi, Racun Tech sedia membantu, korang hanya perlu click di sini dan order right away. Kedatangan korang jugak sangat dialu-alukan. Ciao gais~

P/s: Anda tidak tahu dekat mana nak buat servis komputer? Nak beli dan upgrade pc? Call team Racuntech untuk bantu anda.



Join the conversation

Request a call

TOP

Search racuntech.com

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist!