Gaming

Nvidia Membuatkan G-Sync Support Monitor Freesync



Okay so sekarang, Nvidia dah announce yang diorang akan buat G-Sync support FreeSync monitors. Company Nvidia telah membuat test kepada 400 monitor yang menggunakan FreeSync dan hanya 12 yang berjaya. Nvidia sedang berusaha untuk membuatkan G-Sync berfungsi dengan monitor yang menggunakan FreeSync.

Kepada yang sesiapa tak tau, G-Sync ni adalah tearing technology yang ada pada monitor korang, yang memproses refresh rate mengikut GPU. Dengan menggunakan technology yang ada G-Sync atau Freesync ni korang takyah risau la screen tearing bila main game yang bergraphic tinggi. So apa tu Tearing? Kalau korang perasan time korang main game ada macam frame atau gambar yang koyak yang mana GPU korang dah masukkan frame lain pada monitor korang (Kalau tak faham juga boleh lah tengok gambar kat bawah ni).

G-Sync dan FreeSync adalah technology yang sama tetapi ada bezanya. Beza di antara G-Sync dan FreeSync adalah G-Sync tidak boleh berfungsi dengan GPU AMD dan FreeSync tak boleh berfungsi dengan GPU Nvidia. Sejak azali! Memang dua benda ni berbeza! Secara mudahnya, fungsi G-Sync dan Freesync ni untuk mengelakkan screen tearing pada monitor korang.

So, Nvidia tengah berusaha sedaya upaya untuk memudahkan semua para pengguna supaya dapat menggunakan GPU yang tinggi  seperti AMD dan Nvidia pada Monitor yang menggunakan FreeSync. Hehe senang la bro takyah tukar-tukar GPU lepas ni.

P/s: Anda tidak tahu dekat mana nak buat servis komputer? Nak beli dan upgrade pc? Call team Racuntech untuk bantu anda.



Join the conversation

Request a call

TOP

Search racuntech.com

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist! VIEW WISHLIST