GPU
racun-tech-rtx-2060-rgb



Performance GPU ROG Strix RTX 2060 Macam???

racun-tech-rtx-2060

Hello there gais, so kali ni E-jam nak share dengan korang tentang satu GPU ni. GPU ni adalah penambahan latest dalam keluarga GPU ROG Strix iaitu RTX 2060 6GB DDR6. So, E-jam akan cerita performancenya dan apa yang korang boleh buat dengan GPU ni.

Okay so sebelum tu, E-jam nak cakap sikit lah yang sekarang ni, brand-brand macam GALAX dan Zotac dah meletakkan nama diorang dalam pasaran GPU Ray Tracing dan needless to say memang hot. Tapi tu memang sama sekali tak menghalang ASUS untuk join the chat room pasaran GPU Ray Tracing ni lah.

Dalam GPU Strix RTX 2060 ni akan ada 3 kipas dan menggunakan Nvidia Turing Architecture yang di mana akan boostkan perfomance GPU korang sebanyak 6X berbanding dengan performance GPU sebelum-sebelum ni. GPU ni jugak  seperti yang korang tak tau atau tau memang akan focus kepada Ray-Tracing. Ray Tracing ni functionnya adalah dia akan render lighting dalam gaming secara real time so memang akan nampak realistik. Untuk penjelasan yang lebih jelas, korang boleh tengok video yang dihasilkan oleh saudara Luqhman daripada Racun Tech di bawah ni:

Specification

Ini adalah spec GPU ROG Strix RTX 2060 ni:

GPU Architecture: Turing

Open GL: OpenGL®4.5

Engine Clock: OC Mode – GPU Boost Clock : 1710 MHz , GPU Base Clock : 1395 MHz
Gaming Mode (Default) – GPU Boost Clock : 1680 MHz , GPU Base Clock : 1365 MHz

Cuda Core: 1920

Memory Clock: 14000 MHz

Memory Interface: 192-bit

Resolution: Digital Max Resolution: 7680x4320

Interface: HDMI Output : Yes x 2 (Native) (HDMI 2.0b)
Display Port : Yes x 2 (Native) (DisplayPort 1.4)
HDCP Support : Yes (2.2)

Maximum Display Support: 4

Recommend PSU: 500w

Software: ASUS GPU Tweak II & Driver

Dimensions: 11.81 ” x 5.2 ” x 1.97 ” Inch
30 x 13.2 x5 Centimeter

Aura Sync Feature

So gais, power tak power? Ada lagi E-jam nak bagitau, GPU ni jugak sebenarnya VR Ready so kalau korang nak main VR, dengan graphic yang cantik dan lighting dalam game tu real time rendering, ni lah GPU yang korang cari hehe. Okay ada lagi satu, ROG Strix buat GPU ni lagi cantik dengan adanya feature dan software Aura Sync.

Feature dan software Aura Sync ni menarik sebab, korang boleh kawal nak warna apa yang menyala di bahagian depan dan di bahagian backplate yang ada logo ROG. Ada 6 mode yang korang boleh pakai untuk Aura Sync ni iaitu Static, Breathing, Strobing, Color Cycle, Music Effect dan Temperature.

racun-tech-gpu-rtx-2060-gif

So nice tak nice gais? Bagi E-jam memang nice ah dengan Aura Sync tu lagi baru style duduk dalam gelap tapi ada lampu nice macam tu hehe. Bukan tu je, performance pun padu beb. Kalau korang nak, dekat Racun Tech dengan harga RM2,399 so korang boleh lah datang dan lepas tu ambil dan enjoy sepuas hati atau pun click saja dekat harga tu untuk order terus melalui Shopee okay? Keep it cool and ciao gais~


Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam



Join the conversation

Request a call

TOP

Search racuntech.com

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist! VIEW WISHLIST