#RacunReview Gaming Laptop Illegear Selenite Upgraded!?



Wahhhh, masyuk-masyuk. Korang dah tau belum? Laptop Illegear Selenite sekarang dah upgrade sikit tau. Apa yang upgrade tu korang tanya? Haa ni E-jam nak cerita sepanjang article ni so keep on reading okay? E-jam memang boleh cakap lah laptop ni perfomancenya memang leap kaw-kaw lah and bukan tu je benda menarik pasal laptop gaming ni.

Illegear Selenite ni bukanlah benda asing kepada para gamers di luar sana yang inginkan laptop gaming yang power dan boleh kata hampir setanding dengan perfomance PC gaming. Sebab tu, Illegear dah design laptop gaming Selenite ni yang memang mengikut cita rasa dan keinginan para gamers dalam sebuah laptop.

Okay, untuk start, game ni memang perfomance kaw-kaw, bukan jer nampak bangsawan tapi perfomance pun memang lah bangsawan teruks. Untuk spec gaming laptop Illegear Selenite ni adalah 8th Generation Intel® Core™ i7-8750H Processor (Six Core, 2.2GHz sehingga 4.1GHz) 9M Cache, Core Logic Intel® HM370 Express Chipset, RAM Support Dual Channel DDR4 two 260 pins SODIMM sockets, support untuk DDR4 2400/2666MHz (Real operation frequency bergantung kepada processor) mampu dikembangkan sehingga 32GB, bergantung kepada 8GB/16GB SODIMM module. Untuk power pulak adalah embedded polymer 47Wh Battery Pack dan Full Range AC-in 100~240V, 50~60Hz, 230W (RTX2070) / 180W (RTX2060) AC Adapter.

Storage pulak, gaming laptop Illegear Selenite ni memakai Seagate Firecuda SSHD 2TB, 1TB atau 500GB. Untuk korang yang tak tau, SSHD adalah acronym untuk Solid State Hybrid Drive di mana ianya adalah 2-in-1 lah kiranya menggabungkan kelajuan SSD dan storage besar HDD. Firecuda SSHD punya key feature adalah, untuk para gamers memang kaw-kaw lah perfomance dia sebab kelajuannya untuk memprocess data yang diperlukan dalam satu application atau software contohnya game pun dia memang process laju dengan boot yang dalam masa beberapa saat dan bukan dalam beberapa minit. Perfomance Firecuda SSHD ni 5 kali lagi laju daripada standard HDD. Bukan tu je, Firecuda SSHD ni memang SSHD yang efficient power saving so korang tak perlu risau SSHD ni panas dan perfomance jadi teruk sebab memang takkan pun dengan menggunakan SSHD, memang akan sentiasa cool dengan component power rendah, akan membuatkan SSHD ni kurang panas so frame rate dan perfomance laptop takkan terjejas bila main game atau bukak banyak application software.

Okay so ni yang paling best ni pasal spec laptop gaming ni, untuk GPU laptop gaming Illegear Selenite ni, ianya adalah:

NVIDIA® GeForce® RTX 2060, 6GB GDDR6

atau

NVIDIA® GeForce® RTX 2070, 8GB GDDR6

  • Support PCIe x8
  • Microsoft® DirectX® 12 Compatible
  • Battery Boost 2.0 Ready
  • NVIDIA® PhysX® Technology
  • NVIDIA® CUDA™ Technology

Switchable GPU by NVIDIA® Optimus™ Technology -NVIDIA® GeForce™ GPU / Intel® HD Graphics

Intel® UHD Graphics 630 (Integrated in 8th Gen Intel Core processor)

  • Microsoft® DirectX® 12 Compatible
  • Intel® Dynamic frequency
  • Intel® Dynamic Video Memory Technology supporting shared memory up to 1.7GB
  • 4K Support

Tapi ingat guys, gaming laptop ni jugak ada mode turbo so korang main game nanti takyah risau lah pasal panas ke tak panas, memang confirm stay sejuk punya! Korang jugak boleh pilih sama ada nak kegunaan laptop ni dalam office mode atau gaming mode dalam software yang disediakan dalam laptop ni jugak iaitu Illegear Command Center.

Okay so untuk design pulak, macam dalam gambar, korang boleh tengok screen tepinya tersangatlah nipis sehingga laptop gaming Selenite ni boleh dikatakan laptop pertama paling bezel-less di dunia. Spec untuk screennya adalah 17.3″ Full HD Anti-glare 144Hz IPS sRGB 100% Display featuring INFINIVISION Bezel-less Technology (1920 x 1080). Laptop ni jugak mempunyai berat 2.25kg dengan bateri.

Diorang berjaya untuk memuatkan 17.3 inch, 144Hz, 1080p IPS screen ke dalam 15 inch form factor tau. Untuk back cover pulak dibuat daripada aluminium anodized dalam warna hitam. Size untuk gaming laptop ni adalah 395 (W) x 260 (D) x 25 (H) mm.

Dekat laptop korang boleh mengawal lampu LED laptop gaming ni dengan memakai software Illegear Command Center so korang boleh pilih mana satu keypad atau LED bahagian depan laptop  yang korang nak dalam warna apa yang korang nak. Cambest tak? So kalau korang main CSGO, Apex Legends, atau mana-mana game, korang boleh highlight keypad yang korang perlu guna dalam game tu. Benda ni kiranya macam supaya korang boleh senang ingat nak pakai mana satu.

Ha, alang-alang cakap pasal keypad ni, keypad laptop gaming Selenite ni memang kaw-kaw beb! Keypad laptop ni adalah mechanical dan setiap keypad berbentuk macam octagon so bila tekan memang oomph sedap gilos ah tak tipu E-jam personally dah cuba and E-jam dah macam kena keygasm hahaha. Keypadnya jugak senang dibukak untuk senang dicuci kalau agak-agak dah berhabuk sikit.

Ha, ni antara benda yang paling padu pasal laptop gaming ni, dia punya speaker memang E-jam cakap, tak pakai earphone atau headphone pun memang dah cukup. Laptop Selenite ni menggunakan system audio Sound Blaster Cinema 5. Dari nama pun mesti dah tau suaranya dah macam dalam wayang dah cuma ye lah kalau main dalam bilik lah hehe. Selain tu, audio untuk laptop ni adalah Built-in Dual Digital Microphone, Built-in High Definition Audio (2 Channels), Two 2 Watt Built-in Speakers, One 3 Watt Subwoofer.

Di bahagian tepi pulak iaitu bahagian I/O belah kanan laptop ada 2 USB port 3.0 dan SD card reader dan juga exhaust vent dan di sebelah kiri pulak ada Kesington Lock, exhaust vent, internet port, USB 2.0, microphone dan headphone/earphone jack. Belah belakang ada 2 mini display port, satu HDMI port, satu Type-C port, power port dan dua vent di kiri dan kanan bahagian belakang laptop ni.

So apa macam? Macam PC ke tak? Oh lupa, korang nak tengok tak review laptop ni secara video dalam youtube di channel RacunTech? Sebelum ni dah ada tapi tu Illegear Selenite yang memakai GTX 1060 tapi disebabkan dah ditukar so of course lah nak kan so leave a like and comment and In Shaa Allah kami akan sediakan video review baru yang terbaik untuk korang. Ciao~

P/s: Kalau korang nak order laptop Illegear Selenite ni, boleh tekan pada link di bawah:

Illegear Selenite (RTX 2060 6GB GDDR6, 9th Gen i7-9750H)

atau

Illegear Selenite (RTX2070 8GB GDDR6, 8th Gen i7-8750H)

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam



Join the conversation

SHOPPING BAG 0

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.