Gaming Monitor

Kenalpasti Kenapa Screen Jadi Hitam

racun-tech-black-screen-monitor

Pernah berhadapan dengan screen monitor yang jadi hitam (sebelumnya on tetapi tiba-tiba jadi hitam tanpa sebab)? Atau dah on PC tapi tiada display?

Screen Monitor Tak On

screen-monitor-tak-on-racun-tech

Salah satu punca mungkin terletak kepada korang tidak on monitor itu lagi. Ingat, periksa dulu power source dan tekan butang power pada monitor tersebut.

Computer Tengah “Sleep”

racun-tech-computer-sleep

Kepada mereka yang baru, jangan panik, computer korang masih elok cuma dia dalam keadaan tidur atau “sleep”. Jika computer dibiarkan dalam tempoh masa tertentu, maka computer itu dengan sendirinya akan “sleep” untuk menjimat tenaga. Untuk aktifkan semula, hanya perlu tekan mana-mana huruf atau cap atas keyboard dan juga boleh click atau gerakkan mouse untuk hidupkan balik.

Kelonggaran Pada Cable

racun-tech-loosen-cable

Samada Power Cable atau Display Cable, kelonggaran cable ini juga boleh menyebabkan tidak keluarnya display pada screen. Periksa dulu cable pada monitor dan pastikan semuanya masuk dengan rapat.

Cuba Gunakan Display Cable Lain

Jika masih tiada display pada screen monitor korang, mungkin juga cable display itu sendiri yang bermasalah. Cuba cari display cable lain (pinjam siapa-siapa punya) dan tukar dengan yang korang tengah pakai sekarang ni.

Jika hasilnya dapat menunjukkan display, maka jawapannya display cable korang yang sudah rosak.

P/s: Korang ada cara lain atau suggestion untuk tips lain? Share di dalam ruangan komen di bawah!

Keep it classy, stay safe, dan ciao gais~

See Also: The Witcher Menjadi Salah Satu Most Viewed Dalam Netflix Dan Mendapat Anime Film??, Rainbow Six Siege Dah Jadi Free?? Download Sekarang!, BenQ EX2780Q, Monitor All Rounder Terbaik?,#RacunReview-Illegear Raven, Reka Bentuk Laptop Yang Ekslusif dan Juga Menarik!!!!, Illegear Onyx Pro, Design Baru dan Perfomance Mengancam?!

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun7ech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (https://wa.me/601156449940)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam

Join the conversation

Request a call

TOP

Search racuntech.com

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist!