Online
Posted in

UiTM Kena Hacked!? Berjuta Fail Peribadi Tersebar!?

Posted in



What!? Kene hack!? Waduh macam mana pulak UiTM kena hack ni hmmm. Baru-baru ni tengah hangat dengan UiTM yang dikatakan data-data peribadi pelajar-pelajar, pensyarah dan termasuk alumni UiTM jugak telah disebarkan online.

Buat masa ni, pihak berkuasa tak tau lagi siapa yang bersalah dan menyebarkan data-data peribadi ni tapi dijangka ni kerja dalam atau luar negara dan dalam lebih 1,164,540 data peribadi telah di hack dan disebarkan. Kalau UiTM betul, pesalah tu kemungkinan masih berada di Malaysia atau di luar negara, walaupun tak mustahil tapi agak susah untuk dijejaki.

Selain itu, dijangka pelajar yang memasuki kursus yang diiktiraf seperti Kolej INPENS, Kolej Yayasan Terengganu, Kolej Yayasan Pelajaran Johor, Institut Yayasan Bumiputera Pulau Pinang, Kolej UNITI, Kolej Chermai Jaya, Kolej Lagenda Langkawi, dan Institut Teknologi Perak jugak telah terkesan dengan pencerobohan data peribadi ni.

Untuk pengetahuan korang, maklumat peribadi yang tersebar itu ada nama pelajar, ID pelajar, nombor IC, alamat rumah, email, code kampus, nama kampus, code program, level kursus, dan nombor telefon. Bro harap siapa yang hack dan menyebarkan benda ni dapat ditangkap dengan cepat sebab bahaya kalau maklumat peribadi disebarkan. Bro harap semua pelajar, alumni, pensyarah, dan warga-warga UiTM bersabar dan bertenang sementara pihak berkuasa tengah cuba mencari pesalahlaku okay guys?

P/s: Anda tidak tahu dekat mana nak buat servis komputer? Nak beli dan upgrade pc? Call team Racuntech untuk bantu anda.


Join the conversation

Request a call

TOP

Search racuntech.com

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist!