Use "RTPKP" to get RM10 discount. Valid until 26th January. Min. Purchase from RM100.
Posted in

USB4, Kelajuan Thunderbolt 3 Dan Backward Compatibility

Posted in



USB4 Type-C

Serious lah? Kelajuan macam USB Thunderbolt 3 dan ada function backwards compatibility?? Iyeap gais memang macam tu dan walaupun namanya pelik sedikit kenapa takda nama daripada pakai nombor dan kenapa kali ni namanya takda spacing antara USB dan nombor 4 tapi janji performance padu kan? Buat masa sekarang, apa yang diketahui tentang USB4 ni adalah USB ni mempunyai kelajuan transfering data sama laju dengan Thunderbolt 3.

Apa yang paling penting tentang USB4 ni, kelajuannya adalah 40GB/s, USB ni jugak ada dual lane- operation, dan Backward Compatibility dengan Thunderbolt 3 dan versi-versi USB yang terdahulu. USB ni dijangka Type-C connector macam Thunderbolt 3 so mana-mana USB Thunderbolt 3 boleh berfungsi dengan USB ni.

USB Thunderbolt 3

Walaupun USB4 ni mengandungi fungsi macam USB Thunderbolt 3, Intel ada mention yang kedua-dua USB standard adalah berbeza dan akan wujud sesama sendiri. USB4 adalah open manakala Thunderbolt 3 bukan so Intel kena dapatkan pengeluar yang diiktiraf untuk menggunakannya.

Buat masa ni, announcement tu masih dalam draft version dan final version dijnagka akan dikeluarkan dalam masa pertengahan tahun ni. So kalau korang nak miliki USB$ yang laju dan padu ni korang kena lah tunggu mungkin sampai 2021? So korang kena tunggu yang ni dulu dan nantikan USB 3.2 dulu. Yang pasti USB ni takkan mengecewakan korang lah dari segi performance. Tapi kemungkinan lepas USB ni, diorang nak buat USB4.1 ke 4.2 ke hahaha pun boleyhhh.

Join the conversation

Search racuntech.com

Wishlist

Login

Create an account

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG (0)

Added to wishlist!