First Game Dan Sehingga Kini Genre First Person Shooter

racun-tech-first-person-shooter

First Person Shooter ni ada game yang merangkul sebagai game pertama First Person Shooter. Korang tau tak game apa tu? Okay, sebelum tu, korang tau atau tak tau, FPS ni adalah salah satu genre yang hangat sekarang ni dalam video game. First Person Shooter membuatkan korang rasa seperti dalam game tu. Bukan tu je tapi point of view (POV) korang adalah seperti menggunakan mata character korang pakai tu.

So, apa game yang pertama sekali memegang dan membuat genre FPS ni? Nama game tu adalah Catacomb 3D yang dibuat oleh developer iD Software. Untuk pengetahuan korang jugak, iD Software ni jugak yang buat game Doom series yang famous tu. So, Catacomb 3D ni sebenarnya lagi “tua” daripada Wolfenstein 3D tapi dikatakan Wolfenstein 3D yang release dulu, jadi famous dan baru lah iD Software release Catacomb 3D.

Kejayaan Genre FPS Sekarang

racun-tech-counter-strike

Setelah kejayaan genre FPS ni menaik, baru lah ramai yang buat game berdasarkan genre FPS ni dan makin lama makin banyak dan banyak jugak yang best. Antaranya yang di awal tahun 200 adalah Counter Strike. Game ni dapat sambutan hangat jugak lah sebab korang bermain sebagai Counter-Terrorist atau Terrorist dan lawan antara satu sama lain. Counter Strike ni asalnya dijadikan mod untuk game Valve iaitu Half Life. Game ni pun dah dijadikan sebagai salah satu game official untuk Esports dan memang best ah competition yang diadakan.

racun-tech-apex-legends-fps

So, game genre FPS pun berubah lah menjadi lagi better dan better sampai sekarang. Paling latest dalam menggunakan genre First Person Shooter adalah game terbaru Respawn Entertainment ialah game Battle Royale latest diorang iaitu Apex Legends. Game ni walaupun menggunakan genre Battle Royale, tetap menggunakan FPS sebagai POV player dalam game tu.

So gais, adakah FPS ni POV pilihan korang? Ataupun ianya adalah satu genre yang semakin lama semakin mati daripada community gamers? Korang main game biasa First Person Shooter atau Third Person? Berikan pendapat anda okay dan kalau ada masa cuba lah game Catacomb 3D tu dan rasa lah game pertama FPS okay?

Keep it cool and Counter Terrorist/Terrorist Win!


Sumber: Wikipedia, Quora Digest

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam





[ivory-search id="9662" title="Default Search Form"]

Laman Social Kami

Komen Terkini

%d bloggers like this: