Wait. That’s Illegear.

wait-thats-illegear-racun-tech

Seperti mana yang ramai sudah tahu, Illegear adalah sebuah gaming company yang membuat custom laptop gaming seperti yang amat dikenali iaitu Illegear Onyx dan Selenite. Tapi ianya bukan sekadar laptop biasa. Laptop yang dikeluarkan oleh Illegear kesemuanya merupakan gaming beast kerana performancenya yang padu di luar dan dalam laptop-laptop ini.

Sebelum tamatnya tahun 2019, Illegear telah bertungkus lumus dalam mengeluarkan dua laptop terbaharu iaitu Illegear Onyx Pro dan Selenite Pro. Untuk kali ini, kita akan fokuskan kepada laptop Onyx Pro dan specification yang sedia ada.

Specification Onyx Pro

Jadi untuk laptop ini, Onyx Pro menggunakan processor Intel Core 9th Gen Intel Core I7-9560H. Bukan itu sahaja, tetapi laptop ini juga menggunakan GPU RTX 2060 (atau RTX 2070, bergantung kepada pilihan korang untuk custom order laptop idaman korang sendiri di laman web Illegear). Untuk laptop Onyx Pro ini, spec yang digunakan memang power (walaupun laptop yang kecil tapi jangan biarkan saiz menentukan kekuatan betul?).

Jika korang adalah seorang yang mengutamakan visual pada sebuah display, screen yang digunakan untuk Onyx Pro ini adalah 15.6″ FHD Anti-glare 240Hz IPS sRGB 100% dengan Infinivision Bezel-less Technology (1920×1080). Tidak cukup untuk kepuasan mata korang? Jangan risau, satu lagi option yang tersedia untuk bahagian display adalah Onyx Pro juga mempunyai 15.6″ 4K OLED Samsung Amoled Glossy Display dan seperti tadi, mempunyai Infinivision Bezel-less Technology (3840×2160). Jadi daripada segi performance dan visual sebegini, korang sudah tidak perlu risau untuk memakai laptop kecil yang power ini.

Untuk persoalan mengenai bateri laptop ini, laptop ini mampu bertahan selama 4-6 jam tanpa penggunaan sebarang battery-saving feature yang ada dalam laptop ini.  

Untuk mengetahui specification yang ada mengenai Onyx Pro ini, boleh lihat pada jadual yang disediakan di bawah:

CPU 9th Generation Intel® Core™ i7-9750H Processor (Six Core, 2.6GHz to 4.5GHz), 12M Cache
GPU NVIDIA® GeForce® RTX 2060, 6GB GDDR6 with GPU Boost (up to 115W TDP)

NVIDIA® GeForce® RTX 2070, 8GB GDDR6

Support PCIe x8
Microsoft® DirectX® 12 Compatible
Battery Boost 2.0 Ready
NVIDIA® PhysX® Technology
NVIDIA® CUDA™ Technology
Display 15.6″ FHD Anti-glare 240Hz IPS sRGB 100% Display featuring INFINIVISION Bezel-less Technology (1920 x 1080)

15.6″ 4K OLED Samsung Amoled Glossy Display featuring INFINIVISION Bezel-less Technology (3840 x 2160)
Sound System Built-in Dual Digital Microphone (3-sided Narrow)
Built-in High Definition Audio (2 Channels)
Two 2 Watt Built-in Speakers
THX Spatial Audio
Keyboard Ultra-tactile Keyboard with 4-zone Programmable RGB
USA International Full color RGB illuminated full size keyboard with numeric pad
I/O Ports Power Charging USB (Doesn’t Support Iphone)
1 HDMI 2.0 output Port
2 Mini Displayport 1.4
1 USB 3.1 Gen. 1 Port (Type-C) (Data only)
2 USB 3.1 Gen. 1 Ports
1 USB 2.0 Port
1 Headphone-out
1 Mic-in
1 RJ-45 LAN (10/100/1000Mbps)
1 DC-in Jack
Slots 2-in-1 Card Reader
Three M.2 Card Slots
1st for WLAN Combo M.2 2230 Card with PCIe and USB interface
2nd and 3rd for SSD M.2 2280 Card with SATA / PCIe Gen3 x4 interface
Dimensions 355 (L) x 236 (W) x 18 (H) mm
Weight 1.55kg

Performance Test Onyx Pro

Untuk mereka yang ingin mengetahui kemampuan atau performance kepada laptop ini, juga dah disediakan performance chart

Fast Game Dengan Seagate BarraCuda 510 M.2 PCIe NVMe SSD!

Tidak lupa juga, untuk pengetahuan korang, laptop-laptop Illegear, terutama sekali Onyx Pro dan Selenite Pro, ada option untuk menggunakan  Seagate BarraCuda 510 M.2 PCIe NVMe SSD (3400r|3000w mbps). Geram menunggu game loading yang lama? Resah sebab menunggu application atau software yang juga loading lama? Worry no more! Dengan SSD Seagate BarraCuda ini, korang tak perlu risau jika laptop pilihan korang mempunyai loading yang lama.

Untuk pengetahuan korang, SSD Seagate BarraCuda 510 ini 6 kali lebih laju berbanding SATA SSD dan SSD Seagate BarraCuda juga ini didatangi dalam saiz 512GB. Tidak yakin dengan kelajuan SSD ini? Seagate BarraCuda 510 ini mempunyai Maximum Sequential Read sebanyak 3400MB/s!

Untuk laptop seperti Onyx Pro ini, SSD Seagate BarraCuda ini lebih daripada cukup untuk kegunaan dalam gaming, editing dan sebagainya.

Review Onyx Pro Oleh Racun Tech

Apa pendapat korang tentang laptop ini? Adakah laptop Onyx Pro ini menemui cita rasa korang? Yang pasti laptop 1.55kg ini mempunyai performance yang padu walaupun ianya sekadar laptop! Jangan lupa juga tengok review laptop Illegear Onyx Pro oleh crew kami di Youtube!

So gais, bukan sahaja ini laptop padu, tapi ianya juga adalah laptop gaming padu yang memang pasti memberikan korang performance lebih daripada yang korang boleh mintak. Boleh bawak ke mana-mana pulak tu. Kalau korang mahukan laptop gaming beast ni, boleh click pada link di bawah ni. 

Order laptop Onyx Pro korang di sini: Onyx Pro Product Page

Illegear nak bagi korang Mouse Gaming dorang yang baru, click link kat bawah ni! : https://bit.ly/35s1CYU

Keep it classy, stay safe, dan ciao gais~

See Also: #RacunReview Gaming Laptop Illegear Selenite Upgraded!?, Prodigy Dan Rogue Laptop Gaming Keluaran Illegear?, #RacunReview-Illegear Raven, Reka Bentuk Laptop Yang Ekslusif dan Juga Menarik!!!!

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *