Upgrade Ni Membuatkan Performance Illegear Selenite Dan Onyx Lebih Padu Dan Mengganas!

racun-tech-illegear-selenite

So gais, kali ni Illegear upgrade lagi laptop-laptop gaming diorang yang dah memang power tu. Kali ni bukan upgrade tukar jadi robot ke apa tapi upgrade performance dia! So untuk Illegear Selenite, haritu pernah cerita spec yang digunakan oleh Selenite dan dulu merupakan spec yang lama (daripada GTX 1080 kepada RTX 2060-2070). Tapi kini Selenite sekali lagi upgrade kepada lebih power berbanding dulu iaitu daripada menggunakan RTX 2060-70, kini diorang menggunakan GPU RTX 2080.

Bukan tu sahaja, kedua-dua laptop ni dilengkapi jugak dengan GPU RTX yang memfokuskan kepada technology Ray-Tracing untuk memberikan texture, lighting dan real time rendering yang sangat-sangat cantik. CPU laptop gaming daripada Illegear ni jugak telah diberikan sedikit upgrade daripada i7-8750H kepada i7-9750H Hexa Core Processor. Power beb daripada 8th gen beralih kepada 9th gen, tambah pulak dengan GPU RTX 2080 (dan jugak RTX 2060/2070).Untuk pengetahuan korang jugak, i7 – 9750H ni mempunyai clock speed lebih tinggi berbanding daripada i7 – 8750H. So multitasking adalah kerja yang sangat mudah bagi laptop gaming Selenite dan Onyx ni.

Illegear Onyx, Special Feature Dan Slim

racun-tech-onyx-illegear

Tak ketinggalan jauh jugak, Illegear Onyx pun mempunyai spec yang sama seperti Selenite. Onyx menggunakan processor i7- 9750H dan jugak menggunakan GPU RTX 2060/2070. Kedua-dua laptop gaming ni dilengkapi dengan GPU Boost yang memang akan boost performance GPU korang untuk korang bermain sampai ke tahap maksimum. Selenite dan Onyx ni mempunyai GENESWITCH Brown (silent) mechanical keyboard bagi memberikan ketekunan dan key stroke depth (Onyx 2.8mm/ Selenite 3mm).

Laptop ni jugak memang dikenali dengan design INFINIVISION Bezel-less Technology. Technology Bezel-less ni mengurangkan form factor daripada 15.6″ Onyx kepada appearance sleek iaitu 14″. Begitu jugak dengan Selenite daripada 17.3″ kepada 15.6″. So korang dapat bermain game dengan kemampuan full perspective display di laptop gaming korang. Design kepada kedua-dua laptop ni jugak memfokuskan kepada kenipisan laptop-laptop ni.

Dikatakan ultra-slim dan ultra powerful, Onyx yang hanya 19.9mm dan berat sebanyak 1.95kg, dan Selenite 25mm dan berat 2.35kg. Jangan fikir yang slim macam ni bermaksud yang laptop ni tak power tau gais. Walaupun slim, ianya tak, daripada mana-mana segi, menganggu performance yang mengancam laptop gaming ni.

racun-tech-infinivision-display
racun-tech-selenite-keyboard

Specification Selenite Dan Onyx

Ini adalah full specification untuk kedua-dua laptop ini dan harganya sekali:

Onyx (RTX 2060) = RM6499

  • 6” FHD IPS 144Hz 100% sRGB Bezel-less
  • Intel Core i7-9750H
  • GeForce RTX 2060, GDDR6 6GB with GPU Boost
  • 8GB 2666MHz DDR4
  • 512 GB NVMe SSD
  • Windows 10 Home

Onyx (RTX 2070) = RM7598

  • 6” FHD IPS 144Hz 100% sRGB Bezel-less
  • Intel Core i7-9750H
  • RTX 2070 GDDR6 8GB Max-Q with GPU Boost
  • 8GB 2666MHz DDR4
  • 512 GB NVMe SSD
  • Windows 10 Home

Selenite (RTX 2060) = RM6799

  • 3” FHD IPS 144Hz 100% sRGB Bezel-less
  • Intel Core i7-9750H
  • GeForce RTX 2060, GDDR6 6GB with GPU Boost
  • 8GB 2666MHz DDR4
  • 512 GB NVMe SSD
  • Windows 10 Home

Selenite (RTX 2070) = RM7998

  • 3” FHD IPS 144Hz 100% sRGB Bezel-less
  • Intel Core i7-9750H
  • RTX 2070 GDDR6
  • 8GB 2666MHz DDR4
  • 512 GB NVMe SSD
  • Windows 10 Home

Selenite (RTX 2080 GDDR6 8GB) = RM9998

  • 3” FHD IPS 144Hz 100% sRGB Bezel-less
  • Intel Core i7-9750H
  • RTX 2080 GDDR6 8GB Max-Q with GPU Boost
  • 8GB 2666MHz DDR4
  • 512 GB NVMe SSD
  • Windows 10 Home

Storage pulak, gaming laptop Illegear Selenite dan Onyx ni memakai Seagate Firecuda SSHD 2TB dan 1TB sahaja. Untuk korang yang tak tau, SSHD adalah acronym untuk Solid State Hybrid Drive di mana ianya adalah 2-in-1 lah kiranya menggabungkan kelajuan SSD dan storage besar HDD. Firecuda SSHD punya key feature adalah, untuk para gamers memang akan mendapat perfomance yang padu disebabkan kelajuannya untuk memprocess data yang diperlukan dalam satu application atau software contohnya game pun dia memang process laju dengan boot yang dalam masa beberapa saat dan bukan dalam beberapa minit. Perfomance Firecuda SSHD ni boleh dikatakan 5 kali lebih laju daripada standard HDD. Bukan tu je, Firecuda SSHD ni memang SSHD yang efficient power saving dan sentiasa cool dengan component power rendah. Senang cerita, korang akan dapat sebuah laptop yang bukan sahaja processing dia laju, tapi jugak tak panas dan capacity yang besar!

Order Sekarang!

racun-tech-illegear-selenite-onyx

So gais, bukan sahaja ni laptop, tapi ni adalah laptop gaming padu yang memang pasti memberikan korang performance lebih daripada yang korang boleh mintak. Boleh bawak ke mana-mana pulak tu. Kalau korang mahukan laptop gaming beast ni, boleh click pada link di bawah ni. 

SELENITE Product Page: https://www.illegear.com/laptops/selenite/

SELENITE Customization Page: https://store.illegear.com/extreme-performance/193-illegear-selenite.html

SELENITE Product Video: https://www.youtube.com/watch?v=6eZ9Sf5rzvs 

ONYX Product Page: https://www.illegear.com/laptops/onyx/

ONYX Customization Page: https://store.illegear.com/extreme-performance/192-illegear-onyx.html

ONYX Product Video: https://www.youtube.com/watch?v=dmeix_ngyxo&t 

Keep it classy, stay safe, dan ciao gais~

See Also: #RacunReview Gaming Laptop Illegear Selenite Upgraded!?, Prodigy Dan Rogue Laptop Gaming Keluaran Illegear?, #RacunReview-Illegear Raven, Reka Bentuk Laptop Yang Ekslusif dan Juga Menarik!!!!

Nak tahu macam-macam lagi informasi terbaru mengenai games & computer? Jom usha:-

Facebook RacunTech (https://www.facebook.com/TechRacun/)
Instagram RacunTech (https://www.instagram.com/racun.tech/)
YouTube RacunTech (https://www.youtube.com/c/racuntech)

Kalau nak beli computer & pc area shah alam boleh pm kami terus!
PM RacunTech (http://senang.la/nak/racuntech)

RacunTech, Computer & PC Setia Alam, Shah Alam

avatar

E-jam

Jazz lover, Gundam enthusiast, and especially a gaming nerd.


[ivory-search id="9662" title="Default Search Form"]

Laman Social Kami

Komen Terkini

%d bloggers like this: