#RacunReview-Illegear Raven, Reka Bentuk Laptop Yang Ekslusif dan Juga Menarik!!!!

Serious, selama abam duk buat PC, abam memang kurang arif tentang dunia laptop. Korang sendiri pun tahu kan, banyak brand-brand yang besar, berlumba-lumba dalam mengeluarkan laptop gaming mereka. Ini semua terima kasih kepada era dunia esport pada masa sekarang. Mereka (brand tersebut), semakin mengejar ke arah globalisasi, tiada siapa yang tertinggal, termasuk juga dengan Illegear. Yang terbaru, Illegear Raven, di perkatakan yang ianya merupakan laptop gaming. Betul ke? Nak tahu lebih lanjut, jom, kita tengok, betul ke Illegear Raven ni untuk mereka yang bermain game?

SPESIFIKASI

Diperkatakan yang Illegear Raven ni mempunyai dua versi, pertama, Illegear Raven biasa, dan yang kedua adalah Raven Elite. Apa yang abam dapat hanyalah Illegear Raven Elite, untuk tahu spesifikasi lanjut, korang tengok di bawah ye, tapi, fokus kepada Illegear Raven Elite, sebab, abam dapat Illegear Raven Elite untuk di review:

Tech Specs

RAVEN

RAVEN Elite

Processor 8th Generation Intel® Core™ i5-8300H Processor (Quad Core, 2.3GHz to 4.0GHz), 8M Cache

8th Generation Intel® Core™ i7-8750H Processor (Six Core, 2.2GHz to 4.1GHz), 9M Cache

8th Generation Intel® Core™ i7-8750H Processor (Six Core, 2.2GHz to 4.1GHz), 9M Cache
Core Logic Intel® HM370 Express Chipset Intel® HM370 Express Chipset
Display 15.6″ Full HD Anti-glare Display featuring IPS / AHVA Wide Color & Wide View (1920 x 1080)

15.6″ Full HD Anti-glare 144Hz IPS Display with sRGB 100% Wide Color & Wide View (1920 x 1080)

15.6″ 4K UHD Display featuring sRGB 100% Wide Color & Wide View (3840×2160)

15.6″ Full HD Anti-glare 144Hz IPS Display with sRGB 100% Wide Color & Wide View (1920 x 1080)

RAM Supports Dual Channel DDR4

Two 260 pins SODIMM sockets, support for DDR4 2400/2666MHz
(Real operation frequency depends on processor)

Expandable up to 32GB, depends on 8GB/16GB SODIMM module

Supports Dual Channel DDR4

Two 260 pins SODIMM sockets, support for DDR4 2400/2666MHz
(Real operation frequency depends on processor)

Expandable up to 32GB, depends on 8GB/16GB SODIMM module

Graphics Card NVIDIA® GeForce® GTX 1050, 4GB GDDR5NVIDIA® GeForce® GTX 1050Ti, 4GB GDDR5

NVIDIA® GeForce® GTX 1060, 6GB GDDR5

  • Support PCIe x8
  • Microsoft® DirectX® 12 Compatible
  • Battery Boost 2.0 Ready
  • NVIDIA® PhysX® Technology
  • NVIDIA® CUDA™ Technology

Switchable GPU by NVIDIA® Optimus™ Technology -NVIDIA® GeForce™ GPU / Intel® HD Graphics

Intel® UHD Graphics 630 (Integrated in 8th Gen Intel Core processor)

  • Microsoft® DirectX® 12 Compatible
  • Intel® Dynamic frequency
  • Intel® Dynamic Video Memory Technology supporting shared memory up to 1.7GB
  • 4K Support
NVIDIA® GeForce® GTX 1060, 6GB GDDR5

  • Support PCIe x8
  • Microsoft® DirectX® 12 Compatible
  • Battery Boost 2.0 Ready
  • NVIDIA® PhysX® Technology
  • NVIDIA® CUDA™ Technology

Switchable GPU by NVIDIA® Optimus™ Technology -NVIDIA® GeForce™ GPU / Intel® HD Graphics

Intel® UHD Graphics 630 (Integrated in 8th Gen Intel Core processor)

  • Microsoft® DirectX® 12 Compatible
  • Intel® Dynamic frequency
  • Intel® Dynamic Video Memory Technology supporting shared memory up to 1.7GB
  • 4K Support
Storage One changeable 2.5” HDD/SSD, 7mm(H) / 9.5mm(H), SATA interface (RAID 0/1 support)

Two M.2 2280 SSD (RAID 0/1 support), SATA interface or PCIe Gen3 x4 interface

One changeable 2.5” HDD/SSD, 7mm(H) / 9.5mm(H), SATA interface (RAID 0/1 support)

Two M.2 2280 SSD (RAID 0/1 support), SATA interface or PCIe Gen3 x4 interface

Sound System Built-in Digital Microphone

Built-in High Definition Audio (2 Channels)

Two 2 Watt Built-in Speakers

One 3 Watt Subwoofer

Sound Blaster™ Cinema 5

Built-in Digital Microphone

Built-in High Definition Audio (2 Channels)

Two 2 Watt Built-in Speakers

One 3 Watt Subwoofer

Sound Blaster™ Cinema 5

Keyboard Membrane Keyboard with 4-zone Programmable RGB orGENESWITCH™ Mechanical Keyboard

  • 3mm Key Travel Distance
  • Optional Premium Keycap Designs
  • N-key Roll-over Anti-ghosting
  • Per-key RGB
  • Built-in Software for RGB Backlit Configuration
  • 50 Million Clicks

USA International Full color RGB illuminated full size keyboard with numeric pad

W/A/S/D and Left/Top/Bottom/Right gaming keys

GENESWITCH™ Mechanical Keyboard

  • 3mm Key Travel Distance
  • Optional Premium Keycap Designs
  • N-key Roll-over Anti-ghosting
  • Per-key RGB
  • Built-in Software for RGB Backlit Configuration
  • 50 Million Clicks

USA International Full color RGB illuminated full size keyboard with numeric pad

W/A/S/D and Left/Top/Bottom/Right gaming keys

Pointing Device Integrated touchpad with Microsoft PTP multi-gesture and scrolling function Integrated touchpad with Microsoft PTP multi-gesture and scrolling function
I/O Ports 1 HDMI 2.0 output Port

1 USB 3.1 Gen. 1 Port (Type-C)

2 USB 3.1 Gen. 1 Ports

4 USB 2.0 Port

1 Headphone-out

1 Mic-in

1 RJ-45 LAN (10/100/1000Mbps)

1 DC-in Jack

1 HDMI 2.0 output Port

2 Mini Displayport

1 USB 3.1 Gen. 1 Port (Type-C)

2 USB 3.1 Gen. 1 Ports

1 USB 2.0 Port

1 Headphone-out

1 Mic-in

1 RJ-45 LAN (10/100/1000Mbps)

1 DC-in Jack

Slots 2-in-1 Card Reader

Three M.2 Card Slots

– 1st for WLAN Combo M.2 2230 Card with PCIe and USB interface

– 2nd and 3rd for SSD M.2 2280 Card with SATA / PCIe Gen3 x4 interface

2-in-1 Card Reader

Three M.2 Card Slots

– 1st for WLAN Combo M.2 2230 Card with PCIe and USB interface

– 2nd and 3rd for SSD M.2 2280 Card with SATA / PCIe Gen3 x4 interface

Communication Built-in Gigabit Ethernet LAN

Intel® Dual Band Wireless-AC + Bluetooth, M.2 interface

Built-in Gigabit Ethernet LAN

Intel® Dual Band Wireless-AC + Bluetooth, M.2 interface

Other Features Matte Black Texture FinishBuilt-in 1M Pixel 720P HD Digital Video Camera Black-Anodized Aluminum Body with Front LED BarBuilt-in 1M Pixel 720P HD Digital Video Camera
Power Embedded Polymer 47Wh Battery Pack

Full Range AC-in 100~240V, 50~60Hz, 120W AC Adapter

Embedded Polymer 47Wh Battery Pack

Full Range AC-in 100~240V, 50~60Hz, 180W AC Adapter

Security Kensington® Lock Kensington® Lock
OS Support Windows® 10 Windows® 10
Certificate Windows® 10 (64-bit) Logo

Intel Logo

Nvidia® GeForce® GTX Logo

GENESWITCH™ Logo

Sound Blaster™ Cinema 5 Logo

Windows® 10 (64-bit) Logo

Intel Logo

Nvidia® GeForce® GTX Logo

GENESWITCH™ Logo

Sound Blaster™ Cinema 5 Logo

Physical Characteristic 2.2kg with Battery and 2.5″ Storage Drive

374 (L) x 260 (W) x 26 (H) mm

Matte Black Texture Finish

2.5kg with Battery and 2.5″ Storage Drive

386 (W) x 268 (D) x 27 (H) mm

Black-Anodized Aluminum Body with Front LED Bar

Korang dah tengok spesifikasi yang diberi? Menarik kan, pada dasarnya, nampak macam sebuah gaming laptop, tetapi, sejauh mana laptop ini boleh dibuat gaming? Teruskan bacaan korang lagi sebab abam akan kupas dari setiap aspek yang abam rasa relevan kenapa Illegear Raven Elite menjadi pilihan jika ingin dibandingkan dengan Gaming Laptop yang lain.

DESIGN

Illegear Raven Elite didatangkan dengan warna hitam. Abam memang suka warna hitam, nampak sleek dan juga ekslusif. Selain itu, brush finishes digunakan untuk menampakkan lagi ketelitian design untuk Illegear Raven Elite. Ianya juga dilengkapi dengan keyboard mekanikal v2 dari GENESWITCH yang mempamerkan Per-key RGB dan juga N-key Roll-over Anti-ghosting untuk keselasaan pengguna dan juga semestinya, gaming. Hidup seorang gamer takkan lengkap kalau tidak menggunakan keyboard mekanikal.

Display yang digunakan juga, merupakan antara display yang kebanyakan gaming laptop sekarang yang diguna pakai, nak lagi best, Illegear meletakkan 15.6″ 4K UHD Display dan juga sRGB 100% Wide Color dan Wide View (3840×2160). Korang bayangkan, dengan mempunyai display yang begitu hebat, semestinya pengalaman korang bermain game akan lebih mendalam dan juga memuaskan!

 DALAMAN

Cukup dari segi design, sekarang, abam akan teruskan lagi dengan perkakas dalaman yang disediakan oleh Illegear untuk mereka yang akan memiliki Illegear Raven Elite. Dilengkapi dengan Processor Intel Generasi ke-8, Intel-Core i7-8750H, di gabungkan pula dengan GPU Nvidia Geforce GTX 1060 6GB DDR5 dan akhir sekali, dibantu dengan RAM 16GB DDR4 berkelajuan 2400MHz, bagi abam, ianya sudah cukup padu, cukup memuaskan untuk korang main game generasi baru.

Ini bukan sekadar sembang kosong, tetapi, Gaming Laptop Illegear Raven Elite telah pun abam membuat benchmark dengan menggunakan software 3Dmark, dan keputusan dia, bagi abam, memuaskan. Di bawah merupakan result yang abam sertakan:

KONKLUSI

Korang dah tengok result benchmark kan? Jadi, secara tuntasnya, pada pandangan abam, laptop Illegear Raven Elite ni, berupaya untuk memainkan game-game generasi yang baru. Yang menariknya, apa yang di jumpai oleh kami dari semasa mencuba laptop Illegear Raven Elite ni, ianya boleh dijadikan sebagai laptop untuk editor. Maksud abam disini, kepada mereka yang merupakan kaki design. Sebagai contoh, adobe lah kan.

Mesti korang tertanya-tanya, berapa harga laptop Illegear Raven ni? Haaa, korang boleh usha kat bawah:

RM3,299 untuk i5-8300H, GTX1050 4GB, Membrane Keyboard, 8GB DDR4, 1TB 7200, Intel 9462, percuma DOS.
RM3,548 untuk i5-8300H, GTX1050Ti 4GB, Membrane Keyboard, 8GB DDR4, 1TB 7200, Intel 9462, percuma DOS.
RM3,648 untuk i7-8750H, GTX1050 4GB, Membrane Keyboard, 8GB DDR4, 1TB 7200, Intel 9462, percuma DOS.
RM3,897 untuk i7-8750H, GTX1050Ti 4GB, Membrane Keyboard, 8GB DDR4, 1TB 7200, Intel 9462, percuma DOS.
RM4,448 untuk i5-8300H, GTX1060 6GB, Membrane Keyboard, 8GB DDR4, 1TB 7200, Intel 9462, percuma DOS.
RM4,797 untuk i7-8750H, GTX1060 6GB, Membrane Keyboard, 8GB DDR4, 1TB 7200, Intel 9462, percuma DOS.
Intel 9560 2×2 Wireless-AC dan Bluetooth 5 (+ RM19)
Windows Home Single Language 64-Bit Edition (+ RM289)
GENESWITCH Mechanical Keyboard v2 (+ RM199)
15.6″ Full HD Anti-glare 144Hz IPS Display with sRGB 100% Wide Color & Wide View
(+RM349)

Eh, kenapa banyak sangat harga dia ni? Haaa, ini yang bestnya, korang boleh customize Illegear Raven korang dengan apa yang korang perlukan, dan mahukan juga ikut bajet korang sendiri. Baguskan? Jadi, untuk info lanjut, korang boleh pergi ke laman web rasmi mereka, Illegear RavenSambil tu, jom layan video abam Zharif dari Racuntech, buat unboxing untuk Illegear Raven Elite ni:





[ivory-search id="9662" title="Default Search Form"]

Laman Social Kami

Komen Terkini

%d bloggers like this: