#RacunTips – PC Paling Bajet 2018

AMD telah membuat langkah yang bijak dengan memperkenalkan Ryzen APU (All-Processing-Unit) yang terbaru mereka Ryzen 3 2200G dan Ryzen 5 2400G di pasaran di mana harga Graphic Card sedang ‘yahudi’ dan kurang masuk akal. Dan kami, RacunTech nak share kepada korang, kenapa kami rasa Ryzen APU ni memang bajet gila beb!

MURAH! MURAH! MURAH!

Kalau dah nama nak buat PC Bajet, memang bukan sebab lain lagi lah, memang sebab MURAH! Kenapa kami kata murah?

  1. Performance Ryzen 3 2200G ni adalah lebih power daripada Intel Core i5-7400 (7th Generation), tak percaya meh tengok sini >>> goo.gl/yNBH3V Bukan itu saja, korang cuba bandingkan harga Ryzen 3 2200G dengan i5-7400 kat market, korang jimat gila baby, serius. Dua-dua pun 4 teras 4 threads tapi clockspeed Ryzen 3 2200G adalah lagi tinggi!
  2. Dah lah lebih power daripada i5 7th Gen, Ryzen 2200G pula datang sekali dengan built-in graphic processing yang kuat, and kami memang dah test sendiri, boleh main Dota 2 sehingga high setting beb! Tak caya lagi? cuba tengok proof yg kami dah run kat video live di sini >>> goo.gl/Va78h6

Dah la murah, boleh run under platform terbaru which is DDR4 punya RAM, confirm-confirm, platform Ryzen APU ni adalah ‘futureproof’ dan in shaa Allah boleh tahan lama, dan support game-game pada masa akan datang.

Bukan itu saja, kalau korang survey-survey, Motherboard utk Ryzen AM4, kebanyakkannya lebih murah berbanding motherboard intel.

 

 



BUAT PC SECARA INSTALLMENT?

Korang mesti tak percaya, kan? Dengan Ryzen APU ni, korang boleh buat PC secara installement beb! Macam mana? Meh abam ajar korang, cara berjimat cermat yang terhebat untuk buat PC Gaming korang.

Macam yang abam cakap kat atas tadi, Ryzen APU ni ada built-in GPU, meaning to say, korang tak perlu pun beli GPU dulu beb! Kan korang dah jimat giler-giler kebabun kat sini, lagi-lagi sementara harga Graphic Card tengah mahal ni! Built-in GPU ni pun dah support most of e-sport title Games macam Dota 2, Overwatch, CSGO, Fortnite, dan lain-lain lagi. And bila korang dah ada bajet nak beli Graphic Card, korang beli je la, then korang pasang je la GPU tu, plug-and-play takde masalah! Installment beb! Tak perlu Credit Card, Interest berpuluh-puluh percent bagai, jimat pun jimat, kan?!

Kalau korang tak convince lagi tak tahu lah nak cakap macam mana. Kami daripada RacunTech pun gamers macam korang semua, dan kami dah go through banyak PC Gaming Builds and combinations, dan untuk the best price/performance (paling berbaloi untuk beli), memang Ryzen APU ni.

And abang nak share sikit lah kot-kot kalau korang nak buat PC gaming yang macam ni, abang bagi harga anggaran untuk built Ryzen 3 2200G yang jimat. Duit korang, confirm well spent, tak tipu!

Ryzen 2200G | 4 cores 4 threads | 3.9Ghz @RM450
ASrock-HDV AM4 Motherboard @199
8GB DDR4 2400Mhz RAM @349
120GB Galax Gamer L SSD @129
Segotep Halo 6 Mini RGB Casing @129
Kingses 600W PowerSupply @99

Campur upah pemasangan yada-yada memang below RM1,400 korang dah dapat gaming rig yang hensem, cantik, and ready to play e-sport title punya games, apa lagi korang nak, korang beli je lah! Next time kalau perlu upgrade, korang cuma perlu tambah graphic card and believe it or not, set ni boleh support sampai GTX1060 6GB tanpa bottleneck!

Tengok, tak susah pun kan nak berjimat? Nak installment? Mana ada susah, senang je beb.

 

Anyway, kita welcome any feedback, and kalau korang nak beli PC, pm je la kitorang, kalau korang tak yakin nak pasang PC, kami pasangkan, kalau korang takde transport, kami boleh hantar, kalau korang nak install-kan game pun kami ada install-kan sekali. Apa-apa pun, korang pm je page kitorang ye! Kat kiri korang ada button untuk pm terus page kami, Racun Tech!



  • author image
    May 12, 2018 @ 16:18 pm

    […] Kalau korang nak buat PC yang bajet yang paling terpower! Korang boleh ketik sini. […]

  • author image
    Fikace Reply
    May 12, 2018 @ 17:06 pm

    Just nak tambah.. kelebihan built-in GPU ni.. time korang dah ade GPU.. mane la tau tibe2 GPU mati/rosak.. nak kena hantar RMA plak.. mau makan sebulan lebih gak tu.. so..dalam sebulan tu kalau pc korng tadak built-in gpu ni.. mau sebulan la tak bukak (except kalau korng kaya beli gpu baru trus).. sebulan tak bukak tuk gaming.. mau terketar-ketar tangan korng cam orng stop isap rokok.. lol.. mandi tak lena tido tak basah~!.. So.. sementara nak tunggu dpt balik RMA tu.. or tunggu bajet beli graphic card baru.. PC still boleh on and bole la pakai built-in gpu ni..

  • author image
    May 13, 2018 @ 8:45 am

    […] macam haritu, abam dah share kat korang semua kenapa Ryzen 3 2200G adalah pembelian yang bijak dan jimat! Takpe […]

  • author image
    May 14, 2018 @ 4:54 am

    Masya Allah, Terbaik mastaku, thank you sebab add-on point ni, tak terfikir pulak! 😀

  • author image
    May 14, 2018 @ 8:03 am

    […] Pembelian pertama, korang spend kat komponen-komponen yang boleh run PC korang untuk main e-sport title gaming. Korang beli Ryzen 3 2200G, motherboard, RAM, SSD, Casing & Power Supply dulu. Dah ngam dah boleh main game ni. (Suggested list of products untuk budget bawah RM1,500 korang boleh refer sini). […]

  • author image
    Safuan Reply
    May 17, 2018 @ 2:30 am

    Mne nk beli psu kingses 600watt

  • author image
    Farhan ismail Reply
    May 27, 2018 @ 16:13 pm

    Tibe2 rasa berminat nk beli plak

    • author image
      Nik Kamil Reply
      Jul 4, 2018 @ 14:50 pm

      Beli terus bos. wasap.my/60183737332

  • author image
    May 28, 2018 @ 11:20 am

    Kalau bajet saya rm 1500 lepas x nak build pc admin

    • author image
      Nik Kamil Reply
      Jul 4, 2018 @ 14:47 pm

      lepas. boleh contact kami wi wasap.my/60183737332

  • author image
    Zullfekar Ruslee Reply
    Apr 5, 2019 @ 13:35 pm

    salam racuntech, saya budak bru nak berjinak dlm dunia gaming. Saya nak beli pc yg boleh main offline game mcm assasin creed yg tbaru dan lain2.. Tapi saya sendiri takthu nak beli pc spec yg bersesuain dgn bajet saya yg rendah mcm yg racun tech explain tadi. Kalau boleh bantu saya terangkan kat saya. 0186654268

Komen Terkini

%d bloggers like this: